Blog
Selam Arkadaşlar,
Son iki üç senedir dünyayı dolaşmak dışında yaptığım birşey daha var. O da bir takım hobi projeleri.
Başta SecereBtcWallet geliyor. SecureBtcWallet teknik olarak bir soğuk Bitçoin cüzdanını tamamen browser teknolojileriyle ama offline çalıştırabilir miyiz soru işaretine cevap ararken ortaya çıktı. Başta bunu yapamayacağımı düşündüm. O yüzden kısa süre sonra projeyi gene browser tabanlı (Electron) ama masaüstü uygulaması haline getirdim. Ama o haliyle de eski bilgisayarlarınızı ınternetten muaf oldukları sürece bir Bitçoin cüzdanı olarak kullanmanıza yetecek kapasitedeydi. Bu sayede $100’lük donanım cüzdanı almak için para harcamayacaktınız ve eski bilgisayarlarınızı geri dönüştürmüş oluyorduk. Bu projeyi test amaçlı Yandex’te reklam verdikten sonra Rusya’dan büyük bir trafik gördük. Savaşın başlamasıyla reklamları kestim. Ama yine de büyümeye devam etti. Aynı sırada ilk baştaki merakım devam ediyordu ve zaman içinde o soruma da cevap bulabildim. SecureBtcWallet tamamen browser’a kayabildi.
İkincisi de beni bilenler bilir, “free speech” meraklısıyım. Daha Gezi Olayları sırasında nasıl dağıtık bir Twitter klonu yaparız diye bir blog post yazmıştım, sonrasında gerek Grou.ps ve RISG ile, gerek BlueSky’in inşaasında onlarla paylaştığım whitepaper’larla dağıtık bir Twitter klonu oluşması süreçlerinde etkili olmaya çalıştım. Aynı zamanda Mastodon’u da ilk çıktığı zamandan beri takip ediyordum. Özellikle 4. sürümü ile beraber artık Türkiye’de de bir versiyonunu yapmamız gerektiği konusunda ikna oldum, çünkü mimarisi her ne kadar Bluesky kadar temiz olmasa da kullanım oranları çok yükselmişti ve bu daha değerliydi. Zira, tıpkı Ethereum örneğinde gördüğümüz gibi, zaman içinde protokol güncellemeleri yapılabilir, ama kullanıcı tabanı kolay kolay kazanılmaz. MastoTurk bu şekilde doğdu. O günden beridir, özellikle İmamoğlu olayları ve X’in Türkiye’de attığı hatalı adımlarla beraber MastoTurk’te de ciddi bir kullanım artışı gözlemliyorum.
Bunlar dışında çok da bilinmeyen birkaç özgür ve güvenli yazılım denemelerim daha oldu.
İşte bütün bunları en sonunda tek bir şirket altında birleştirme kararı aldım. Adını da Aaronsw LLC koydum. Aaron Software, adını bir tech ikonu olan Aaron Swartz’dan almıyor, ama kesinlikle ondan ilham alıyor. Çünkü Aaron da Y Combinatör ve Reddit günlerinden tanıdığımdan beri kendini free speech ve özgür yazılıma adamış, ve bu uğurda şehit olmuş bir arkadaşımız.
Allah utandırmasın. Geri bildirimleriniz olursa çok sevinirim.
tags: